Kom in beweging

Kom in beweging

Als je vast zit in je gedachten of je hangt misschien wel letterlijk vaak op de bank, dan krijg je nu een teken om in beweging te komen. Letterlijk. Pak die fiets, maak een wandeling of doe mee aan Nederland in Beweging. (Bijvoorbeeld!)

 
Uit je hoofd

Uit je hoofd

Als mens heb je ongeveer 50.000 gedachten per dag. Onze hersenen draaien overuren. Ga eens zitten, neem een kop thee of koffie en staar in het niets. Mocht het mogelijk zijn, ga naar het strand of naar een meer en laat je gedachten verdwijnen in het water.

 
Hersenen uitlaten

Hersenen uitlaten

Hoe meer je niet meer zo snel jouw eigen gedachten gelooft, hoe harder je hersenen lijken te gaan schreeuwen. Dat is normaal en bovendien tijdelijk! Stel je hersenen gerust; geef ze een aai over hun bol.

 
Vier

Vier!

Je hebt iets overwonnen. Je was dapper en moedig. Je voelde kwetsbaar. Je haalde bijna je schouders op met de gedachte: 'Zo dat heb ik ook weer gehad.' Maar nu ga je vieren. Met een bosje bloemen voor jezelf. Of een kop thee of koffie bij je favoriete café. Of je dat ene tijdschrift dat je graag leest, reken je straks af. Vier! En gefeliciteerd!

Liefde
 

Liefde

We zijn gewend om te reageren op onze angst. Vaak vinden we dat terecht omdat we eerder in ons leven iets hebben meegemaakt waarvan onszelf een tweede keer willen behoeden. Maar lieverd, de toekomst is nog niet gebeurd. Er is geen garantie op behaald rendement. Stel jezelf de vraag: wat wil ik nu echt? Wie zou mij kunnen helpen? Wat zou liefde nu doen?

Je eigen held
 

Wees je eigen held

Wie bewonder je en waarom? Wist je dat wat je in een ander bewondert, ook in jezelf zit? Waarschijnlijk ben je al een held maar vindt een stem in je hoofd dat misschien wat arrogant. Zouden jouw helden dat ook vinden? Hoe dan ook, het is tijd om je eigen held te zijn!

Focus
 

Focus je op 1 ding

48 uur in één dag. Vier paar handen. Wat willen we en kunnen we vaak veel. Maar als jij 's avonds op de bank zit en je je afvraagt wat je nou toch weer allemaal gedaan hebt, zal je het toch iets anders moeten gaan aanpakken. Kies één ding. Bewust. Kies bewust een onderwerp, een doel wat je aandacht gaat geven. Het liefst iets waar je blij van wordt en merk het verschil.

Patronen
 

Patronen

We doen heel vaak, eigenlijk altijd , hetzelfde zonder dat we precies weten waarom. De wekker zetten we om 7.05 uur, 7.10 of 7.15 uur. Maar waarom niet om 7.04 uur of 7.08 uur? Je trekt altijd je kleren in dezelfde volgorde aan. Begin een keer met je sokken. Kom uit de sleur, zet je hersenen aan het werk. Doe eens iets compleet anders en kijk wat het je brengt.

Stilte
 

Even naar de stilte

Juist als je denkt dat je daar helemaal geen tijd voor hebt, is dit wat je nu moet doen. Desnoods sluit je je even op in het kleinste kamertje. Regel anders dat je een half uur op je slaapkamer kan zitten. Je begrijpt het; zoek actief de stilte op. Luister naar de stilte en laat alles wat in je opkomt, toe. Tranen zijn de wasmachine van de ziel. Liefs.

Doe
 

Doe (wat je wel kunt)

We zijn zo goed in het denken in onmogelijkheden. We weten heel goed te verzinnen wat allemaal niet kan. Want eerst moet je nog iets regelen of je denkt dat niemand op je zit te wachten. Het is nu aan jou om te denken wat je wel kunt doen. Kun je iemand om advies vragen? Of je aanmelden voor een nieuwsbrief die jou kan inspireren? Neem een klein stapje en dan nog één, en nog één. Voordat je het weet heb je een reuze stap gezet.

Spring of dans
 

Spring of dans

Soms is er maar één antwoord op alles waarvan jij vindt dat het niet goed gaat. Springen of dansen. Dat doe je het liefst als je net je bed uitkomt. Er is een nieuwe dag begonnen en jij kan en mag er weer bij zijn!

Stem
 

Kies de stem waarnaar je luistert

Het is wat in dat hoofd van ons. Er razen ongeveer 50.000 gedachten op een dag door ons heen. We weten allemaal dat die niet even aardig en vriendelijk zijn. 'Oh, hoe kan ik toch weer zo stom zijn?' 'Ze mogen me toch niet.' 'Ik kan dat echt niet.'. Maar je weet ook dat je een stem hebt die je gebruikt om tegen je dierbaren te praten als er iets met hen aan de hand is. Je troost ze of moedigt ze aan. Naar deze stem mag je nu ook gaan luisteren, als je tegen jezelf praat.

Lessen
 

Welke lessen heb je geleerd?

Denk je dat je leven altijd hetzelfde blijft? Ben jij altijd hetzelfde gebleven? Je maakt minder leuke en leuke dingen mee waarvan je altijd wat van leert. Ga eens na welke lessen je hebt meegenomen uit je leven. Positief geformuleerd! Het gaat om de lessen die je uiteindelijk verder hebben gebracht, ook al zijn deze ontstaan uit minder fijne situaties. Dat zijn de lessen waarover je nu wilt nadenken.

Voorouders
 

Wat kun je leren van je voorouders?

Wat weet je van je familiegeschiedenis? Vaak is er een familiethema dat generatie op generatie wordt doorgegeven. Je bent hier ook niet zo maar beland. Door de keuzes van jouw voorouders ben je hier op dit stukje aarde. Onderzoek wat de geschiedenis van jouw familie je kan leren. Praat erover met je ouders of grootouders. Misschien heeft iemand al de stamboom uitgezocht?

Plek
 

Geef het een plek

Hoe harder je probeert iets los te laten, hoe minder vaak je dat lukt. Juist als je ergens niet aan mag denken, hebben je hersenen de neiging om dat wel te doen. Tijd voor een andere aanpak. Bedenk dat je voor een boekenkast staat, en dat je een boek hebt geschreven over hetgeen dat je dwars zit. Vervolgens zet je het boek op een plank in de kast. Het is tijd voor een nieuw boek. PS Oefenen helpt!

Op reis
 

Je bent op reis

Om op reis te gaan hoef je niet per se je koffer te hebben gepakt, en met de auto, bus, trein of vliegtuig ergens naar toe te gaan. Er zijn reizen die in je hoofd afspelen. Het zijn niet altijd de meest makkelijke reizen, maar je bent onderweg. En dat is soms alles wat je nodig hebt om te weten.

Plan
 

Kies je eigen plan

Weet je zeker dat je doet wat jij wilt of ben je bezig te voldoen aan verwachtingen? We willen graag aardig gevonden worden. We willen graag horen dat we het goed doen. Maar voordat je het weet, leef je jouw leven volgens wat anderen willen, terwijl je niet zeker weet of ze dat wel willen. Wat is jouw droom? Waar verlang je naar? Kies jouw plan zonder na te denken wat anderen daarvan zouden kunnen vinden.

Donker en licht
 

Van donker naar licht

Niemand ontkomt er aan. We maken allemaal dingen mee die we liever niet hadden willen meemaken. Zoals ernstige ziekten of een stap verder, de dood. Het zijn gebeurtenissen waar je geen controle over hebt. Het zijn situaties die je een gevoel van machteloosheid geven. Ik vraag je om ergens rustig te gaan zitten en na te denken over wat deze nare gebeurtenis je heeft gebracht. Wat voor moois is hier uit voort gekomen of wat zou er voor moois kunnen ontstaan?

 
Dankbaarheid

Dankbaarheid

Wacht er niet mee, begin nu. Pak een notitieblok of schaf er één aan. Schrijf net voordat je gaat slapen of als je 's ochtends wakker wordt, drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Soms moet je iets anders doen om jezelf uit negatieve gedachten te houden. Dankbaarheid zorgt daarvoor!

Gewoonte
 

Leer een nieuwe gewoonte

Daar zit je weer met je mobiel in je handen of kijk je naar een serie maar eigenlijk geniet je er niet van. Wat het is ook is waar je van af wilt, start een nieuwe gewoonte. Dan zeg je niet 'ik stop met …' maar je zegt tegen jezelf 'ik begin met...' Even een voorbeeld. Als je wilt stoppen met roken dan begin je dus aan een rookvrij leven. begin een nieuwe gewoonte waarvan je voelt dat deze je blij gaat maken, die je energie geeft. Een gewoonte die je een trots gevoel geeft over jezelf.

Neem jezelf waar
 

Neem jezelf waar

Wie ben je echt? Het zijn niet jouw gedachten die bepalen wie je bent. Dat denken we wel vaak. Het is tijd om jezelf te observeren. Laat je gedachten maar stromen. Schrijf ze op en kijk er naar als Sherlock Holmes. Wat zie je? Welke gedachten helpen je verder? Of heb je daar misschien schrikbarend weinig van? Observeer je gedachten en je weet ook wat je mag veranderen.

 
Doel

Stel een doel

Weken, maanden, jaren gaan voorbij en ineens vliegt de schrik om je hart. Wat heb je nou eigenlijk bereikt? Het is nooit te laat om een doel te stellen. Iets dat je nog heel graag wilt doen. Voelt het te groots of te ver weg? Maak dan een plan met kleine stapjes. Zo kom je er namelijk ook.

Geloof
 

Geloof

Alles valt en staat met je geloof. Geloof je dat alles mis kan gaan? Geloof je dat jou nooit iets lukt? Dan krijg je altijd gelijk. Of geloof je dat je altijd nieuwe kansen hebt? Dat er heus wel een iets mis kan gaan maar dat je mag leren en daardoor juist verder komt? Aan jou de keus.

Het Leukste
 

Het allerleukste van jezelf

We zitten niet op het meest vleiende stukje aarde. Je mag jezelf al snel niet mooi, lief, aardig, knap , slim, of iets anders positief vinden. Dat is al snel arrogant. Sowieso als iemand ons een compliment geeft, wuiven we dat weg. 'Ah ja, het is maar....' Kom uit die onaardige kas. Jij en ik zijn mooi, lief, aardig, knap en slim. Als iemand dat anders dat ook vindt, geven we degene vanaf nu ruimschoots gelijk. Zo.

Gas terug

Neem gas terug

Waarom wil je zoveel tegelijk? Waarom is je agenda vol? Lukt het wel? Kun je alle bordjes als een Chinese circusartiest draaiende houden en ben je tevreden over je leven? Lieverd, je hoeft het niet alleen te doen. Neem een paar uur vrij en kijk je wat iemand anders kan laten doen. Ik weet dat je dat lastig vindt maar niemand heeft er iets aan zoals jij je nu voelt. Echt niet.

 
Aardig
 

Wees aardig voor jezelf

Zelfliefde. We weten vaak wel wat het betekent maar hoe doe je daar eigenlijk aan? Eén van de dingen die je kunt doen is jezelf te omringen met bloemen. Goudsbloemen, rozen of hibiscus zijn hier heel geschikt voor. Maar ook kiezen voor iets dat je het allerleukste vind om te doen, is een vorm van zelfliefde. Wat dacht je van een dag voor jezelf vrij plannen? Kortom, deze kaart is een teken dat je iets mag doen aan zelfliefde. Liefs!

Afscheid
 

Tijd voor afscheid

Schrijf op waar je afscheid van wilt nemen en kies een moment waarop je dit gaat doen. Er verandert niets als je niet in beweging komt. Je kunt uren nadenken over waarom iets gaat zoals het gaat en hoe je dat zou kunnen veranderen, terwijl het vaak betekent dat je er afscheid van moet nemen.

Verandering
 

Verandering

Als iets verandert, vinden we dat vaak eng. We houden van vaste patronen want dan hoeven onze hersenen niet aan de slag. Maar hoe harder jij je verzet tegen iets dat aan het veranderen is, hoe moeilijker het je jezelf maakt. Soms overkomt je iets, en heb je geen keus gehad. Het enige wat je dan wel kunt doen, is kiezen hoe je daar mee om gaat.

Traan
 

Het moois in een traan 

We leren dat huilen betekent dat er iets mis is. Het klopt dat tranen de wasmachine van de ziel zijn. En daar zit dan ook de magie in. Je geeft jezelf de ruimte om je verdriet te voelen in plaats van het weg te duwen. In je tranen kan de liefde zitten die je voelt die zijn doel misschien niet meer kan bereiken maar dat maakt de liefde niet minder mooi. Misschien zit er frustratie in je tranen waardoor je heel goed weet wat je niet en wat je wel wil. Wat voor moois zit er in jouw tranen?

Waar
 

Is het waar? 

Soms ben je ergens zo van overtuigd dat je dat keer op keer bevestigd ziet worden. Je denkt dan vaak: 'Zie je nou wel!!'. Je hebt dan ook geen oog meer voor als iets NIET zo gaat, zoals je altijd verwacht. Spreek met jezelf af dat iedere keer als je denkt: zie je nou wel, je minimaal 15 minuten nadenkt of er een moment is geweest dat het WEL anders is gegaan.

Intentie
 

Wat je intentie

Bij alles wat je doet voor jezelf of wat je voor een ander doet, mag je een vraag stellen. Vaak doen we dingen zonder na te denken, en in heel veel gevallen voelen we ons moe zonder echt te weten waarom. Voordat je in actie over gaat is het goed om je af te vragen waarom je iets wil gaan doen? Is het omdat je iets wil vermijden? Of omdat je voelt dat iets je blij gaat maken? Wees eerlijk!

Glimlach

(Glim) lach 

Zet je mond in een grote (glim)lach en doe dat minimaal 10 seconden. Voel je het? Dat er automatisch iets met je gebeurt, zowel in je lichaam als in je hoofd? Maak wel een echt glim(lach). Er is vast iemand of iets waar je aan kunt denken om een mooie (glim) lach op je gezicht te kunnen toveren.

 
Tijd
 

Tijd 

Je tijd op deze aarde kun je maar één keer uitgeven. Je kunt geen tijd kopen of opnieuw aanschaffen. Het is iets waar je dus zorgvuldig mee om mag gaan. Doe je dat? Kies jij bewust waar je jouw tijd aan uitgeeft?

Wat zie je
 

Wat zie je nu?

In onze gedachten zijn we vaak ergens anders dan waar we daadwerkelijk zijn. Onze hersenen willen het graag hebben over de zorgen van, over en voor morgen. We vergeten daar wel eens een pauze in te nemen. Je krijgt bij deze een pauze. Kijk om je heen. Wat zie je nu allemaal? Welke dingen vind je mooi of vind je fijn? Waar ben je trots op? Dat is er nu ook allemaal. 

Wel
 

Wat is er allemaal wel? 

We weten vaak feilloos aan te geven wat er mist in ons leven. Pak pen en papier en schrijf alles op wat je kunt bedenken waar je blij van wordt.

 
Vanzelfsprekend

Vanzelfsprekend 

Je doet het licht aan of je draait aan de knoppen van de wasmachine. Uit de kraan stroomt water. 's Avonds stap je je bed in en 's ochtend kom je er ook uit. Je denkt er niet over na. Het is een enorme rijkdom. Hoe bijzonder vind je dat eigenlijk? Daar is niets vanzelfsprekends aan, toch?

Nodig
 

Wat heb je nodig? 

Ga een rustig zitten en als het kan, pak een kop thee of koffie. De wereld draait wel even door zonder jou. Je kunt vast een boodschappenlijstje maken voor de supermarkt maar nu ga je een boodschappenlijstje maken voor jezelf. Wat heb jij nu nodig? Bedenk minimaal drie dingen. Spreek met jezelf ook af dat je het lijstje gaat afvinken!

Uitvogelbaar
 

Alles is uitvogelbaar 

Je hebt gelijk. Niet alles is op te lossen maar alles is wel uitvogelbaar. Als jij denkt dat je vast zit, heb je geen gelijk. Er is ook een weg via B of C of Z. Vertrouw er op dat als je tegen jezelf zegt dat alles uitvogelbaar is, keer op keer, dat er vanzelf iets op je pad komt wat je nodig hebt om verder te kunnen.

Advies
 

Geef jezelf advies 

We weten heel goed advies aan anderen te geven. Waarom geven we geen advies aan onszelf? Stel jezelf de vraag waar je antwoord op wil hebben, en geef jezelf antwoord. Ja, dat is even wennen maar hoe fijn is het als je weet dat je ook jouw eigen adviseur kan zijn?

 
Natuur

Natuur

In Japan wordt het bosbaden genoemd; minimaal 30 minuten in de natuur zijn. Dat kun je zelf helemaal invullen. Wandelen is natuurlijk een meest voor de hand liggende optie. Kijk om je heen, neem de geuren bewust op. Voel eens aan een blaadje. Luister naar het geruis van de wind. Durf je een boom te knuffelen? Wees aanwezig met al je zintuigen en ervaar het effect op jouw welzijn.

Stap
 

De eerste stap 

Hoe ver weg een droom die mag uitkomen ook lijkt te zijn, de vraag is altijd: welke stap kun je nu zetten? We willen vaak een doorbraak, een mega verandering zien maar wil je dat echt? Op een aardverschuiving is het lastig blijven staan. Maar je abonneren op een nieuwsbrief van iemand die doet wat jij graag wilt, is al een stap. Of een boek aanschaffen waardoor je weet hoe je de volgende stap moet zetten. Wat dacht je van informeren bij een school waar de opleiding wordt gegeven die je verder gaat helpen? Steeds een klein stapje wordt een grote.

 
Voorbij

Ook dit gaat voorbij

Er zijn momenten in je leven dat je misschien het idee hebt, dat het niet meer goed gaat komen. Je denkt dat het nare donkere gevoel aan je vastgekleefd blijft. Je ziet het licht aan het eind van de tunnel niet meer. Hoe dan ook; je bent er. Je mag er zijn. Ik ben er voor je, als je dat wilt. Je kunt me een bericht sturen.

 
Mogelijk

Alles is mogelijk 

De enige die zichzelf beperkende gedachten oplegt, ben je zelf. Niemand kan gedachten in jouw stoppen. Het enige dat je kunt doen, is gaan geloven in wat een ander tegen je heeft gezegd. Dat doen we allemaal. We geloven al vanaf jongs af aan ook in wat we horen, wat ons eigenlijk helemaal niet verder helpt. Meestal weet je ook niet zeker of het wel waar is. Iets is alleen echt onnmogelijk als je dat gelooft.

Wie kan jou helpen?

Het grootste cadeau dat je aan jezelf kunt geven, is hulp vragen. Als je in paniek bent of het even niet weet, is dat de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Wie kan mij helpen? Hulp vragen is moed hebben. Moed om je kwetsbaarheid te laten zien. Moed is een kracht, geen zwakte. Liefs.

 
Helpen