Wat is persoonlijke ontwikkeling?Onbekende woorden

Talloze vergaderingen heb ik bijgewoond waar woorden door de lucht vlogen waarvan ik wel een beetje wist wat de betekenis was, maar nooit helemaal. Dat vond ik nooit fijn. Ik kreeg daar altijd een wee gevoel van in mijn maag. Uiteindelijk was het toch ergens een gok dat ik het goed begrepen had. Daarnaast voelde ik me ook een beetje dom. Hoe kwam het toch dat ik deze woorden niet kende?


Wat zeg je?

Naarmate de jaren verstreken vroeg ik steeds vaker om verduidelijking. Dat is immers een bijkomend voordeel van het ouder worden; het maakt je steeds minder uit wat andere mensen van je vinden. Ook besloot ik hierdoor mijn taalgebruik zo simpel en duidelijk mogelijk te houden zodat zoveel mogelijk mensen mij kunnen begrijpen.


Kostbare tijd en moeite

Persoonlijke ontwikkeling was ook een term waar ik niet veel mee kon. Ik dacht dat het gedoe was. Dat je er veel tijd mee kwijt was. Er veel zware gesprekken moesten plaatsvinden en je een coach moest inhuren voor minimaal 80 euro per uur. Maar na drie jaar zelf aan persoonlijke ontwikkeling te hebben gedaan, weet ik dat het wel iets anders in elkaar steekt.


Wat het volgens mij is

In mijn boek Het Leukste Boek Ooit op gebied van persoonlijke ontwikkeling heb ik persoonlijke ontwikkeling als volgt omschreven:

'Persoonlijke ontwikkeling gaat over jou. Jij ontwikkelt je tot wie en wat je graag wilt zijn. Je onderzoekt je wensen, talenten en passies en gaat daarmee aan de slag. Zodat je een blijer mens wordt en blijft. Je doet je hele leven aan persoonlijke ontwikkeling. Je kunt het zien als een ontdekkingsreis om de leukste en beste versie van jezelf te worden.


Nou, succes. Want hoe doe je dat dan? Hoe weet je of je het goed doet? De grap is dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat alles wat je doet, eigenlijk goed is. Het is namelijk jouw verhaal. Het verhaal dat jij wilt maken, en daar heeft niemand anders wat mee te maken.'


Jij bepaalt

Persoonlijke ontwikkeling is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd en geld je er aan kwijt wilt. Aangezien ik zonder humor niet door het leven wil, kan ik je ook verzekeren dat je met lachen en stap verder zet in je ontwikkeling.

Hoe dat kan gaan? Hier een sneakpreview van mijn boek. Kun je gelijk kijken of dit de eerste stap voor jou is op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Privacy verklaring 

Algemene voorwaarden

KvK 77137744

© 2021 Met Doortje