Kleine Aap's grote plascircus


Er een beetje bij staan

'Kleine aap kan plassen als geen ander. In shows geeft hij het beste van zichzelf. En Apelien mag er een beetje bij staan.' Toen ik een tijd terug dit boek aan mijn kinderen voorlas, moest ik iedere keer keihard lachen. Apelien wil heel graag meedoen in de shows van kleine Aap. Maar hij zegt tegen haar: 'Je mag er een beetje bij staan.'


Ik doe niet mee

In de worsteling met mijzelf en alles wat ik doe en meemaak, dacht ik hier aan. Waarom moest en kan ik nog steeds hier zo hard om lachen? Het antwoord weet ik stiekem al: uit herkenning. Het is één van de grootste misvattingen over mijzelf. Ik mag overal maar een beetje bij staan, denk ik. Ik doe nooit echt mee. Want wie zit er nou op mij te wachten?


Dat overkomt mij nou altijd

Zoals ieder mens kan ik te pas en te onpas hier over piekeren. Want als ik zo blijf denken, dan krijg ik natuurlijk gelijk. Even kort door de bocht; je krijgt waar je bang voor bent. Simpel omdat dat is wat je verwacht en dat is dan ook wat je ziet. Het zijn de momenten wanneer je denkt 'dat overkomt mij nou altijd' en je een gevoel van machteloosheid hebt.


Schaamte

Ik kan uren met anderen over de gedachten, die ons tegenhouden, praten. Dat levert ook wat op; (h) erkenning van de mensen om je heen, is troostend. Hulp vragen is sowieso het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven; je hoeft het niet alleen te doen. Maar ik weet ook dat hulp vragen nog een stap te ver kan zijn, omdat je schaamte voelt over de situatie waar je in zit. Of omdat je de woorden (nog) niet hebt gevonden om je verhaal te kunnen doen.


Het kan ook anders

Daarom lees ik graag orakelkaarten*. Ik heb daardoor snel duidelijkheid in mijn situatie zonder deze eerst uitvoerig te hoeven bespreken. En dat kan ook voor jou. Vaak is een woord of een open vraag over jezelf al voldoende om een kaartlezing te doen. Je hebt dan direct inzicht in de situatie waar je tegen aan bent gelopen.

  • Wil je weten hoe een kaartlezing werkt? Klik hier

De kaart die ik over mijn vraag 'Wie zit er nou op mij te wachten?', kreeg ik uit het deck Wijsheid van het Orakel van Colette Baron-Reid de kaart Herstellen omgekeerd. De boodschap die daar bij hoort, is deze.

'Een gebroken hart is een vreemde heler van de ziel. Ons verdriet neemt het masker weg dat we dragen en zorgt ervoor dat de strakke scheiding die we in ons hoofd aanhouden tussen 'ik' en de 'de wereld' enigszins wordt losgelaten. Verlies stelt ons altijd in staat om onszelf als deel van een groter geheel te zien, opent ons voor sympathie, empathie en afhankelijkheid van anderen op het moment dat we onszelf niet meer zijn. Het laat ons weer een deel van het groter geheel worden. Pijn en lijden maken deel uit van het leven en niemand is er immuun voor. Kun je dit verlies, deze pijn, deze wanklank zien als terugkeer naar de Bron? Laat je verdriet je hart wijd openbreken. Je wordt nooit achtergelaten. Spirit (of het universum, god, allah, boedha etc) houdt nu meer dan ooit van je en wil niet dat je je alleen voelt. Op een dag zul je achterom kijken en weten dat dit waar is.


Waarvan akte. Liefs, heb het goed.* Je hebt een onderbewustzijn. 's Nachts is jouw onderbewustzijn actief in de vorm van dromen. Overdag is dat deel minder op de voorgrond omdat je dan van alles aan het doen bent. Als je een kaartje trekt en je concentreert op een vraag (zoals 'welk advies kan ik mijzelf in deze situatie geven?'), kies je onderbewust het kaartje dat op dat moment bij jou past. Het antwoord geeft je een richting.

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Privacy verklaring 

Algemene voorwaarden

KvK 77137744

© 2021 Met Doortje