De liefdevolle moed

Afgewezen

Mijn dochter is heel moedig geweest. Tijdens het kerstdiner op school heeft ze de jongen waar ze verliefd op is, een briefje gegeven met de vraag of hij verkering met haar wil. Ze moest twee en een half week wachten op zijn antwoord. T. heeft haar het volgende medegedeeld: 'Minne, ik weet wat je voor mij voelt maar ik voel niet hetzelfde voor jou.' Minne is heel verdrietig. Hoe zorgvuldig hij het ook heeft gebracht, ze voelt zich afgewezen en dat doet pijn.


Moed

Ik heb haar geprezen voor haar moed. Want dat is moed; bang zijn en er toch voor kiezen om een dergelijke vraag te stellen. Ik heb haar verteld dat ze, ook al is ze afgewezen, nog steeds Minne is. Een prachtige meid van 10 jaar met heel veel liefde. Ik hoop dat ze moedig blijft want ik heb het bijna mijn hele leven niet gedurfd; moedig zijn in de liefde.


Pijn vermijden

Pas in het afgelopen jaar durf ik steeds meer mijzelf onder de loep te nemen en projecteer ik mijn angsten over de liefde niet op mijn vriend maar kijk ik mijn eigen monsters aan. Maar vergis je niet. Dat gaat nog wel eens mis. Pijn vermijden of pijn niet willen voelen is één van de meest menselijke neigingen.


Heel hard werken

Natuurlijk heb ik deze neiging ook; pijn vermijden. Ik durf mijzelf een expert noemen. Als er een situatie ontstaat waarbij ik geen controle heb over wat mijn vriend vindt of voelt over mij of over de relatie, en wat de relatie in gevaar brengt of zou kunnen brengen, ga ik heel hard werken. Ik haal alles uit de kast om maar hem te overtuigen dat hij er anders over moet gaan nadenken. Ik ben als de dood dat de situatie een dusdanige invloed heeft dat, of ik of hij, moet gaan besluiten dat het maar beter is om de relatie te beëindigen.


Het patroon

Doordat ik afgelopen drie jaar veel aan persoonlijke ontwikkeling heb gedaan, heb ik steeds sneller mijn diep geankerde patroon van pijn vermijden door. Op een gegeven moment ben ik klaar met mijn harde werken. Dan ben ik moe want er is geen gewenst resultaat. Immers kan het mij ook nooit snel genoeg gaan; gisteren moet alles opgelost en geregeld zijn. Na de moeheid komt de boosheid. Ik ben dan vooral pissig op mijzelf omdat ik weer in mijn eigen patroon ben beland, maar ik projecteer dat eerst op de ander. Dat weet ik stiekem wel maar ik kan dan toch niet nalaten om te zeggen: 'Wanneer denk je dat er uit bent?' 'En heb je wel enig idee hoe het voor mij is?!'


Advies

Na de boosheid...Nu ja NA is het eigenlijk niet, want het zat er natuurlijk al, komt het verdriet. Ik las namelijk de tekst van een orakelkaart* die ik had getrokken. De laatste tijd trek ik wel vaker een kaartje. Ergens weet ik dat ik het advies op een kaartje al lang aan mijzelf had kunnen geven, maar het zo even gashard lezen, helpt mij wel.

Dit keer gebruikte ik The Enchanted Map van Colette Baron-Reid. Ik trok de kaart Wizard of Awareness, omgekeerd. De tekst bij deze kaart luidt als volgt:

"The Wizard Of Awareness comes to you in this position to warn you that too much force behind a desire for a specific outcome robs you of a true and full experience. Step back, take your energy away from your situation, and focus on gratitude for the ever-changing conditions of life.

Are you, perhaps, trying to control the outcome of something because you do not trust in your highest good? Meditate, be still… and your answer will come without any effort on your part. Be a neutral observer and you will see how this moment is but a small marker on the Map of your life’s journey.”Liefde is

Helder. Niet wat mijn angstige kant wil. Helemaal niet zelfs. Ik wil het liefst controle. Ik wil het allemaal regelen. Dus ik zat op de bank met tranen in mijn ogen. Ik heb geen controle. Ik zal het ook nooit hebben. Dit is leven. Dit is ook liefde, misschien is dit wel juist liefde. Een ander moedig en in al je kwetsbaarheid, de ruimte geven om gevoelens uit te zoeken zonder je afgewezen te voelen.

Want wat er ook gebeurd; ik blijf Dorothea. Een prachtige vrouw van 47 met heel veel liefde.


Liefs.* Of een kaartje trekken zweverig is? Ik kijk er zo naar: je hebt een onderbewustzijn. 's Nachts is jouw onderbewustzijn actief in de vorm van dromen. Overdag is dat deel minder op de voorgrond omdat je dan van alles aan het doen bent. Als je een kaartje trekt en je concentreert op een vraag (zoals 'welk advies kan ik mijzelf in deze situatie geven?'), kies je onderbewust het kaartje dat op dat moment bij jou past. Wil je dat ik een kaartje voor je trek, laat dan een reactie achter!

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Privacy verklaring 

Algemene voorwaarden

KvK 77137744

© 2021 Met Doortje